Шевица

Снимка на: MireXa

Маказ, канатица, елбетица, кукуво цвете… Какво знаеш за символите върху българските носии? Открий, прочети, научи, предложи!

Канатица: съставена е от два или повече триъгълника, които се наричат макази и чиито върхове се допират. Символизира мъжкото и женското начало и вечния кръговрат на живота. Везе се за годеж, сватба и създаване на семейство.


Петле: навремето българката предпазвала мъжкото си чедо с ритуал за Петльовден и извезавала петел като символ на слънцето.


Дървото на живота: изобразява се с корени в земята и птици в короната. Символизира връзката между подземния, небесния и човешкия свят. То помага на човека да намери равновесие между силите на доброто и злото вътре в себе си.


Свастика: символ на водата, тя е амулет за късмет.

Куково цвете (кукуряк): трите листенца символизират хармонията между трите основни енергии – земната, небесната и човешката. Амулет за здраве и закрила. 


Елбетица: ябълките, наречени още елбетица (от старите български думи елем и бехт – едно и осем), представляват двоен кръст и символизират осемте посоки на света и осемте положения на слънцето през годината – в началото и края на всеки сезон. Символът носи благословията на вселената за здраве и хармония.


Намирането на хубави, автентични изображения на българските шевици се оказа нелека задача. Приемаме снимки на собственоръчно извезани символи и обяснения за тяхното значение, за да направим тази статия по-пълна и по-красива.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.