Сричките в думи: видео урок с упражнение


Имало едно време едно необикновено море. Вълните му – звукове. Рибите – срички. Те се гонели, играели си и образували думи. Името на това море е… български език!


Гледай видеото, изпълни задачите.


Думите са направени от срички. Сричката винаги съдържа гласен звук – а, ъ, е, и, о, у.


Някои думи са големи – въртележка, бръмбар, пеперуда, калинка. Други са малки – мед, сол, път, ключ, дом, кон. Има и съвсем мънички – ех, ах, аз, ти, Я! Ъ…


Сега ще се научим да разделяме думата на срички. Да вземем думата слон.
Казваме на глас: слон!

Можем ли да разделим слон на срички? Не можем, защото има само една гласна – О! Слон е едносрична дума. Също като думите кон, кит, лъв, вълк, мед, трон, цар, дом, сън, дъжд и сняг.


Да вземем думата бонбон. Казваме я на глас бавно: бонбон! Ето, получи се! Открихме, че бонбон има две срички – бон и… бон! Има още думи с еднакви срички – бебе, мама, баба, кака, Лили, Гого.


Но с различни срички е по-забавно. Да опитаме!
Сега да опитаме с три срички!


Говорим като РО – БОТ и броим до три:Кой ще сглоби още по-дълга дума?Ех, какви славни думи научихме! А ти не спирай дотук. Всеки ден пускай рибки в морето на българския език.


Можеш да поиграеш със сричките тук:

7 thoughts on “Сричките в думи: видео урок с упражнение”

 1. Не правете това.Тази методика от години пречи на децата да възприемат думите като цяло.Сричкуването не позволява почти до 5-6кл.да се разбират трудно и полвинчато т.е децата сричат.Затрудненото разбиране отблъсква децата от четенето.Като се добави и изискване за скорост или бързина на четене,няма защо да се сърдим на децата,че не желаят да четат.Изключвам 37%от тях,които започват да четат преди 7 и 6г.и успяват да се научат да видят думите цели и това им помага да разбират какво четат.Четенето за разбиране трябва да е водещо.,а не на срички заради самото четене.Георги Лозанов е разработил методика точно на тези разбирания.За съжаление не е актуализирана и осъвременена.

  1. Хайде стига с недомислени изводи.Ръководете се с интереса на децата и от това, че в училище материала се взема със скоростта на ракета.

  2. Не видях това упражнение да се изплзва за учене в четене, а само за разделяне думата на срички. Така или иначе познаването на сричките е нужно, ако не за четене, то за да могат да пренасят правилно, за да образуват нови думи, за да римуват собствено творчество…..

  3. Не мисля, че това упражнение се използва за учене в четене, а само за разделяне думата на срички. Така или иначе познаването на сричките е нужно, ако не за четене, то за да могат да пренасят правилно, за да образуват нови думи, за да римуват собствено творчество…..

 2. Изключително полезни упражнения за говор, правопис!
  Упражнения за звук-буква, сричка, дума, полезни при овладяване на правилна артикулация и четене!
  Всяко дете би се радвало на поставени задачи!
  Колкото до тези деца, които продължително сричат не им пречат подобни упражнения, а не достатъчното обяснение за тренировките по обхвата на очите; буква, сричка, дума, изричение и не отваряне на книги, учебници!
  Още ежедневни упражнения с четене! Всеки ден от; 15 мин; 30 мин; час и т.н. с почивки! Проследяване скоростта на четене, споделено с детето, за да се самостимулура……

  1. Благодаря Ви за ведрия, градивен и основан на педагогически опит коментар! Сърдечни поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.