Марсиански хроники

Това упражнение се състои от няколко откъса и различни задачи. Избери дали първо да прочетеш текста и после да изпълниш заданията или да напредваш постепенно.

Прочети откъса, отговори на въпроса:

Те живееха на планетата Марс в къща с кристални колони, на брега на едно пресъхнало море и всяка сутрин можеше да се види как госпожа К. яде златни плодове, които растяха по кристалните стени, или как чисти къщата с помощта на шепи магнитен прах, който горещият вятър отнасяше заедно с нечистотиите.


Прочети откъса, отговори на въпросите:

Привечер, когато древното море беше жежко и неподвижно и винените дървета в двора стърчаха като вцепенени, а старинното марсианско градче дремеше, затворено в себе си, и никой не се показваше навън от вратата, тогава можеше да се види как господин К. чете някаква металическа книга в стаята си, като докосва с пръсти изпъкналите йероглифи, сякаш свиреше на арфа. И книгата пееше под неговите ръце с напевен, древен глас и разказваше за онова време, когато морето застилало брега с червена пара и древните мъже отивали на война, въоръжени с металически насекоми и електрически паяци.


Прочети откъса, отговори на въпроса:

Господин и госпожа К. бяха живели на брега на мъртвото море цели двадесет години, техните бащи и деди също бяха живели в тази къща, която се бе обръщала като цвете към слънцето вече десет столетия.


Прочети откъса, отговори на въпросите:

Господин и госпожа К. не бяха стари. Като истински марсианци те имаха гладка, мургава кожа, очи жълти като златни монети и тих, мелодичен глас. По-рано обичаха да рисуват картини с химически пламъци, обичаха да плуват в каналите през сезона, когато винените дървета ги изпълваха със зелени води, и после до зори да бъбрят под сините фосфоресциращи портрети в стаята за разговори. Сега те вече не бяха щастливи.


Посочи неправилно изписаните думи!

Подреди глаголите.

Браво! Прекрасна работа.

Откъсът е от книгата Марсиански хроники / The Martian Chronicles, 1950 г. от Рей Бредбъри, в превод на Никола Милев 1966 г.


Ако искаш да продължиш към втората част на това упражнение, премини към следващата страница.

6 thoughts on “Марсиански хроники”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.