Изпит 2022 г., 7. клас


Преди броени дни премина изпитът за Националното външно оценяване по български език и литература за 7-и клас. Тук можете да проверите знанията и отговорите си в реално време. Точките, които ще получите тук, не съответстват на точкуването на изпитната работа. Последните две задачи, които изискват писане на теза и преразказ, са пропуснати тук. Успех!

Прочетете текста, запознайте се със съдържанието на таблицата и изпълнете задачите от 1. до 16. включително.


Никола Иванов Фичев(Кольо Фичето) е останал в историята ни като уважаван и обичан строител, а талантът му и до днес буди възхита Никола Фичев е смятан за една от найярките творчески фигури на Българското възраждане. От своите съвременници е бил оценяван като майстор, а от наследниците си – като всепризнат първомайстор на националната архитектура. На родна земя Кольо Фичето е съградил много къщи, църкви, камбанарии, чешми. Негово дело са и четири забележителни моста, като найизвестният от тях е Покритият мост в Ловеч.

На част от архитектурните шедьоври на майстора можем да се любуваме и днес. Те са толкова забележителни, че за тях се носят легенди, които често се появяват в социалните мрежи и предизвикват стотици коментари. Една от тези легенди оживява отново след големия пожар в парижката катедрала „Света Богородица“ през 2019 година. Разказана е на професор Николай Тулешков от архимандрит Георги, игумен на Преображенския манастир край Велико Търново. Според нея Кольо Фичето, найдобрият архитект в цялата Османска империя, е спасил катедралата „Света Богородица“ във френската столица.

Стената на този столетен храм се пропукала и хората със страх очаквали величествената катедрала да рухне. По нареждане на валията на Русе, който бил френски възпитаник, българинът заминал за Париж Като пристигнал там,  Кольо Фичето открил причината за пукнатината. Проблемът бил дълбока подпочвена вода, която рушала основите. Майсторът извел водата навън и дори изградил малка чешма на площада, от която водата да се изтича. Стената била възстановена и рушенето  било спряно. Като израз на признание поканили талантливия българин да остане във Франция, но той категорично отказал това предложение. По същото време Кольо Фичето строял големия мост над река Янтра, познат днес като Беленския мост.


Градежи на Кольо Фичето
Архитектурен обект
МестоположениеВреме на създаване
Храм „Свети Димитър“ и манастирски сградиКилифаревски манастир „Рождество Богородично“1842 г.
Храм „Свети Никола“Град Дряново1851 г.
Мостът над река РосицаГрад Севлиево1856 – 1858 г. 
Мостът над река ДряновскаГрад Дряново1861 г.
Мостът над река ЯнтраГрад Бяла, Русенска област1865 – 1867 г.
Църква „Света Троица“ Град Свищов1867 г.
Кръгообразна каменна чешма с осем чучура; каменна стена; костницаГрад Габрово – Соколски манастир „Успение Богородично“1868 г.
Покритият мост над река ОсъмГрад Ловеч1874 – 1876 г.
Прочетете изречението и отговорете на въпросите от 9. до  12. включително.

Като израз на признание поканили българина да остане във Франция, но той категоричноотказал това предложение.

Прочетете изречението и изпълнете задачи 13. и 14.

Никола Иванов Фичев e останал в историята ни като уважаван и обичан строител, аталантът му и до днес буди възхита.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.