Богат, беден: литературен тест за 6. клас, „Братчетата на Гаврош“, „Принцът и просякът“


Прочети произведенията, отговори на въпросите.


I. Братчетата на Гаврош

В обобщение:

Стихотворението е част от цикъла „Децата на града“, представящ жертвите на социалната несправедливост в големия град. Написано е през месец декември 1922 г.

Основният проблем е съдбата на човека в несправедливо устроения свят.

Изразни средства: олицетворение (на града), контраст между празничния град и съдбата на бедните деца, реторичен въпрос (“Какво им даваш от разкоша си?”).

Герои: Гаврошовците – събирателен образ на бедните деца, ощетени от съдбата, жертви на
социалната несправедливост. Градът – жесток, несправедлив, безчувствен към
онеправданите.

Заглавието – отвежда ни към образа на Гаврош от романа “Клетниците” на Виктор Юго –
бездомно дете, което трябва само да се справя с живота.

Сюжет и композиция: лиричното стихотворение се състои от 7 строфи, като първата и последната образуват кръгова композиция („пръстен“), внушаваща идеята за вечното зло в живота на бедните.


II. Принцът и просякът

Макар да е написан за деца, романът „Принцът и просякът“ е едновременно критика на социалното неравенство и критика към склонността да се съди за хората по външния им вид. Марк Твен пише за книгата: „Идеята ми е да си позволя осъзнато усещане за изключителната строгост на законите от онова време, като насоча някои от техните наказания върху самия крал и му дам шанс да види как тези закони се прилагат върху неговите поданици…“Интересно:

През 1996 г. тайванската софтуерна компания C&E пусна RPG видеоигра за Sega Genesis, озаглавена 新乞丐王子/Xīn qǐgài wángzǐ („Новият принц просяк“). Историята е вдъхновена от книгата, като са добавени на фантастични елементи като магия, чудовища и други RPG теми. Играта се превръща в компютърна през 1998 г. Тя е лицензирана в английски превод и пусната през 2006 г. като Beggar Prince от независимия издател на игри Super Fighter Team. Това е може би първата адаптация на книгата във видеоигра.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.