Богат, беден: литературен тест за 6. клас, „Братчетата на Гаврош“, „Принцът и просякът“


Прочети произведенията, отговори на въпросите.


I. Братчетата на Гаврош









В обобщение:

Стихотворението е част от цикъла „Децата на града“, представящ жертвите на социалната несправедливост в големия град. Написано е през месец декември 1922 г.

Основният проблем е съдбата на човека в несправедливо устроения свят.

Изразни средства: олицетворение (на града), контраст между празничния град и съдбата на бедните деца, реторичен въпрос (“Какво им даваш от разкоша си?”).

Герои: Гаврошовците – събирателен образ на бедните деца, ощетени от съдбата, жертви на
социалната несправедливост. Градът – жесток, несправедлив, безчувствен към
онеправданите.

Заглавието – отвежда ни към образа на Гаврош от романа “Клетниците” на Виктор Юго –
бездомно дете, което трябва само да се справя с живота.

Сюжет и композиция: лиричното стихотворение се състои от 7 строфи, като първата и последната образуват кръгова композиция („пръстен“), внушаваща идеята за вечното зло в живота на бедните.


II. Принцът и просякът

Макар да е написан за деца, романът „Принцът и просякът“ е едновременно критика на социалното неравенство и критика към склонността да се съди за хората по външния им вид. Марк Твен пише за книгата: „Идеята ми е да си позволя осъзнато усещане за изключителната строгост на законите от онова време, като насоча някои от техните наказания върху самия крал и му дам шанс да види как тези закони се прилагат върху неговите поданици…“







Интересно:

През 1996 г. тайванската софтуерна компания C&E пусна RPG видеоигра за Sega Genesis, озаглавена 新乞丐王子/Xīn qǐgài wángzǐ („Новият принц просяк“). Историята е вдъхновена от книгата, като са добавени на фантастични елементи като магия, чудовища и други RPG теми. Играта се превръща в компютърна през 1998 г. Тя е лицензирана в английски превод и пусната през 2006 г. като Beggar Prince от независимия издател на игри Super Fighter Team. Това е може би първата адаптация на книгата във видеоигра.



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.