Снежният човек и врабчето: упражнение

Прочети откъса, изпълни задачите

Малкото врабче не разбираше езика на кокошките и затова продължаваше да обикаля курника и да кълве спокойно поръсените по земята ечемичени зрънца. Една нощ заваля сняг и цялата земя се покри с дебела снежна пелена. Дърветата побеляха като големи захарни букети, малките къщици се сгушиха още повече и по стъклата на прозорците им заблестяха звездички от скреж. На сутринта врабчето изскочи из своето скривалище под стряхата на къщата и кацна върху стобора.

— У-у-у, че люта зима! — рече то и настръхна цяло от студ.

А бялата кокошка, която беше току-що станала от сън и бе надникнала за миг през вратичката на курника да види какво е времето, закудкудяка радостно, сетне легна веднага в сламата и снесе едно яйце. Тя помисли, че земята е побеляла от нейната перушина, и тая мисъл я наду като пуйка.

— Бягайте! Не се допирайте до мен! — говореше тя на своите другарки, а те се изсмяха тихо и не казаха нищо. Само черната кокошка въздъхна дълбоко и от очите ѝ покапаха сълзи. Мъчно ѝ беше, че земята не е покрита с нейната перушина.

Из „Снежният човек и врабчето“ от Светослав Минков
Чудесно! Чуй драматизацията на приказката и направи свой преразказ.

Повечето въпроси в теста са от помагалото „Тестове по български език и литература за 5-ти клас“, издателство Кръгозор, 2008 г. Драматизацията на приказката от Светослав Минков датира от 1987 г., режисьор: Маргарита Благиева, музика: Андрей Дреников, текст-песни: Максим Асенов, изпълнение: Николай Бинев, Цонка Митева, Никола Стефанов, Явор Спасов, Тодор Димитров, Мирослава Стоянова, Нели Топалова, Велико Великов, Надя Парушева, Ана Гунчева, Георги Георгиев, Красимир Обретенов, Маргарита Пехливанова, звукорежисьор: Хачадур Манукян, звукооператор: Димитър Венциславов, звукоинженер: Красимир Гергов, редактор: Елисавета Михайлова, издания: БалканТон плоча ВАА12185 . Източник: Грамофончето на Свилен Добрев. Всички изображения са обществено достояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.