Снежният човек и врабчето: упражнение

Прочети откъса, изпълни задачите

Малкото врабче не разбираше езика на кокошките и затова продължаваше да обикаля курника и да кълве спокойно поръсените по земята ечемичени зрънца. Една нощ заваля сняг и цялата земя се покри с дебела снежна пелена. Дърветата побеляха като големи захарни букети, малките къщици се сгушиха още повече и по стъклата на прозорците им заблестяха звездички от скреж. На сутринта врабчето изскочи из своето скривалище под стряхата на къщата и кацна върху стобора.

— У-у-у, че люта зима! — рече то и настръхна цяло от студ.

А бялата кокошка, която беше току-що станала от сън и бе надникнала за миг през вратичката на курника да види какво е времето, закудкудяка радостно, сетне легна веднага в сламата и снесе едно яйце. Тя помисли, че земята е побеляла от нейната перушина, и тая мисъл я наду като пуйка.

— Бягайте! Не се допирайте до мен! — говореше тя на своите другарки, а те се изсмяха тихо и не казаха нищо. Само черната кокошка въздъхна дълбоко и от очите ѝ покапаха сълзи. Мъчно ѝ беше, че земята не е покрита с нейната перушина.

Из „Снежният човек и врабчето“ от Светослав Минков
Чудесно! Чуй драматизацията на приказката и направи свой преразказ.

Повечето въпроси в теста са от помагалото „Тестове по български език и литература за 5-ти клас“, издателство Кръгозор, 2008 г. Драматизацията на приказката от Светослав Минков датира от 1987 г., режисьор: Маргарита Благиева, музика: Андрей Дреников, текст-песни: Максим Асенов, изпълнение: Николай Бинев, Цонка Митева, Никола Стефанов, Явор Спасов, Тодор Димитров, Мирослава Стоянова, Нели Топалова, Велико Великов, Надя Парушева, Ана Гунчева, Георги Георгиев, Красимир Обретенов, Маргарита Пехливанова, звукорежисьор: Хачадур Манукян, звукооператор: Димитър Венциславов, звукоинженер: Красимир Гергов, редактор: Елисавета Михайлова, издания: БалканТон плоча ВАА12185 . Източник: Грамофончето на Свилен Добрев. Всички изображения са обществено достояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.