В космоса се носи легенда…

Днес Вояджър 1 продължава пътуването си в междузвездното пространство на 20 милиарда километра от нашата планета. И все така разказва легендата за Делю Хайдутин.

Днес ще се върнем назад в миналото, за да полетим напред в бъдещето.

„Деля го куршум не фата, Деля го сабя не сече…“

В космоса лети легендата за един юнак. Тя е изпята от Валя Балканска, записана на златна плоча и изпратена във времето и пространството през 1977 г. на борда на американските космически станции Вояджър 2 и Вояджър 1 като послание от Земята към извънземните цивилизации.


Чуй песента, прочети историята, запиши непознатите думи.

Това се случило много отдавна.

Момчето се казвало Делю. Родом било от Родопите, но чиракувало при майстор абаджия край Ксанти.

Веднъж Делю изминал тичешком пътя до Златоград и обратно за една нощ. Така се прославил с необикновената си сила и бързина.

След като изучил занаята, той тръгнал към дома, но по пътя го нападнали разбойници и го ограбили. Възмутен от несправедливостта, той събрал дружина юнаци и станал защитник на планинците.

А в Златоград живеела чудна хубавица, Гюлсума. След безуспешни опити да я принудят да се омъжи за някой от местните аяни, станало ясно, че тя обичала Делю. Всички опити да ги разделят се проваляли, защото Делю не го ловял нито куршум, нито сабя го посичала.

Но една стара баячка подсказала, че такъв юнак може да бъде убит само със сребро, дадено от собствената му ръка. Престорила се тя на просякиня, измолила от хайдутина една сребърна пара и я отнесла на местния куюмджия (златар) да я излее в куршум. Майсторът веднага се досетил за коварния план и изпратил чирака си да предупреди Гюлсума и лелите на Делю.


„Пази се Делю, чувай се, леят ти куршум сребърен“, известила го тя. Ала юнакът не се изплашил.

Междувременно аяните се заели да търсят нишанджия, който да уцели юнака. Ала никой от планината не искал да се опозори с такова безчестие. Накрая намерили някакво младо момче, аджамия, което ламтяло за пари и слава. И момчето, което е останало безименно в песента и легендите, склонило.

В навечерието на Великден Делю слязъл от планината в града, за да отиде на черква. Облечен в бяла риза, със запалена свещ пред гърдите. Когато юнакът наближил църквата се чул пукот, Делю се залюлял и паднал на земята.

Най-големият герой на Родопите бил убит с вероломство.


В историята има много стари думи. Открий значението им.

Но какво станало с Гюлсума?

Според някои, още същата нощ я хвърлили в тъмница, където тя умряла от мъка.

Според други, самонадеяният стрелец се отправил към дома ѝ. Гюлсума наредила да го пуснат в стаята за гости, да го нахранят и напоят богато, и му изпратила джезве с блага ракия.

Дали от щастие, дали от друго, но момчето се споминало още същата нощ. Не минало много време и същата участ сполетяла златоградските аяни – един залинял от странна болест, друг паднал от коня, трети се подхлъзнал на моста и се удавил в реката…


Посочи фактите.

Отлична работа, предай историята нататък! 🙂

„Излел е Дельо хайдутин“ е българска народна песен. През 1977 г. песента, в изпълнение на Валя Балканска, е включена в Златната плоча на американските космически апарати Вояджър. Записът на Валя Балканска е осъществен от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг. След сериозна селекция и обсъждания  Карл Сейгън се спира на изпълнението на Валя Балканска. В златния диск, изстрелян в космическото пространство, пише „Дельо хайдутин“ – песента на една овчарка.

3 thoughts on “В космоса се носи легенда…”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.