Килимарството: тест за седмокласници

А. Прочети текста и разгледай таблицата, за да изпълниш задачите от 1. до 16. включително.


Килимарството е вековна българска традиция, която е част от националната ни самобитност. В майсторски изработените килими обикновено е закодирана дълбока символика, а разнообразието от цветове винаги е създавало неповторима атмосфера в българските домове.


По българските земи килимарството достига своя разцвет през епохата на Възраждането. Двата основни килимарски центъра са градовете Котел и Чипровци, затова и технологията на тъкането е наречена котленска, съответно чипровска. Основата на килимите обикновено е била от вълна или от памук, а втъканите нишки – вълнени. Първоначално обагрянето на вълнените нишки се е постигало с естествени багрила. Сред предпочитаните цветове са тъмносиният, аленочервеният, зеленият и черният, като във всеки отделен килим винаги преобладава само един от тях. В зависимост от трудността на елементите и на композицията една тъкачка е изтъкавала средно по два квадратни метра за един месец. И понеже един килим се е тъчал бавно, котленките са се групирали и са си помагали.


За разлика от днес в миналото не всички стаи са били застилани с килими. В най-богатите котленски домове килим е имало само в стаята, отредена за семейни тържества или за гости. Символиката, закодирана в чипровските килими, е древна и вероятно в корените ѝ се крият много магически и религиозни знаци. За чипровските килими и днес продължава да битува вярването, че служат не само за украса и за създаване на уют в дома, но и че носят на къщата и на нейните обитатели добра сполука.

Традицията на килимарското производство е жива и днес в България. Майстори в Котел и Чипровци продължават да тъкат килими по съответните традиционни технологии.


Вид килимХарактерни особености
КотленскиЗа котленската техника са характерни ажурите (дупчиците) по контура на втъканите в килима фигури. Сред тези фигури се срещат изображения на вещи, използвани във всекидневието.
Най-типични за котленските килими са стилизираните звезди с ченгелчета (къдрави звезди), а изображенията на пеперуди, птици, разцъфнали клончета са символ на пролетта и плодородието. По този начин се разкрива постоянният стремеж на котленката към красивото.
ЧипровскиХарактерни за чипровските килими са геометричните фигури, като всяка фигура има определена символика. Ромбът например се свързва с безкрайността и вечността.
Чипровските килими са двулицеви, т.е. са еднакви и от двете страни, наред с това са и практични, защото са с гладка повърхност, а така върху тях се задържа минимално количество прах.

Тест със задачите от 1 до 9:


Б. Прочети изречението и изпълни задачите от 9. до 15. включително.

Символиката, закодирана в чипровските килими, е древна и вероятно в корените ѝ се крият много магически и религиозни знаци.

13. Запиши в листа за отговори за какво служат двете запетаи, употребени в изречението.

14. Запиши в листа за отговори САМО еднородните части, употребени в изречението.

15. Преобразувай подчертаната част в подчинено изречение и запиши САМО НЕГО в листа за отговори.

16. Разгледай изображението, на което е представен мотив от килим. В листа за отговори запиши от кой вид килим е мотивът, както и един аргумент в подкрепа на твърдението си.

17. Открий и отбележи думите, в/след които са допуснати грешки – правописни, пунктуационни и при членуване.

В. Литература

Тест със задачи от 18 до 23:


25. Запиши в текст от 3 – 4 изречения какво внушават думите на Бай Ганьо:

Какво ще ù гледам на Виената, град като град…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.