Матрицата: Конструкторът

The Matrix
Гледай откъса. Изпълни задачите. Успех!
1. Словознание (лексикология)

Морфей: Това е Конструкторът. Нашата зареждаща програма. Зареждаме всичко: от дрехи до оборудване, оръжия, тренировъчни симулации. Всичко, каквото е нужно.
Нео: Сега сме в компютърна програма?
Морфей: Трудно ли е да го повярваш? Дрехите ти са различни. Нямаш белези по ръцете и главата. Косата ти се промени. Наричаме този вид „остатъчен“. Това е мозъчната проекция на дигиталното ти Аз.
Нео: Това… не е реално?2. Правопис, правоговор (фонетика)


Морфей: Какво е реално? Как го дефинираш? Ако говориш за онова, което чувстваш, помирисваш, какво вкусваш – тогава реално е електрически сигнал, разкодиран от мозъка ти. Светът, какъвто е бил в края на двадесети век, сега съществува като невронно-интерактивна симулация, която наричаме Матрицата. Живеешее в света на сънищата, Нео. Това е светът, какъвто е днес. Добре дошъл в пустинята… на реалността. Имаме сравнително малко информация. Знаем само, че на някакъв етап в началото на двадесет и първи век човечеството е празнувало. Радвали сме се на собствената си гениалност, когато сме създали AI.3. Части на речта (морфология)


Нео: AI? Изкуствения интелект?
Морфей: Единно съзнание, което създава цяла раса от машини. Не знаем кой е ударил пръв – ние или те. Но знаем, че сме затъмнили небето. Тогава са били зависими от слънчевата енергия. Смятало се е, че няма да оцелеят без източник на светлина като слънцето. По време на цялата си история сме зависели от машините, за да оцелеем. Съдбата явно има чувство за ирония. Човешкото тяло произвежда повече биоелектричество от 120-волтова батерия и над 25 милиона джаула топлина. Комбинацията от това осигурява на машините всичката енергия, от която ще се нуждаят.


Подреди според глаголното време (сегашно, минало свършено, минало неопределено и бъдеще време).

4. Законите на изречението (синтаксис)


Морфей: Има полета, Нео – безкрайни полета, където хората вече не се раждат, а се отглеждат. Дълго време не ми се вярваше. После видях полетата със собствените си очи. И докато стоях там, гледайки този ужас, осъзнах колко е очевидна истината. Какво е Матрицата? Контрол. Тя е компютърно генериран свят-мечта, създаден да ни контролира. За да може да превърне човека в това.

Направи синтактичен анализ на изреченията.


Откъсът е от филма „Матрицата“ от САЩ г. с участието на Киану Рийвс, Лорънс Фишбърн и Кери-Ан Мос. Режисьори и сценаристи на филма са Сестрите Уашовски. Филмът има четири награди Оскар през 1999 г. – за монтаж, звук, визуални ефекти и монтаж на звукови ефекти.

2 thoughts on “Матрицата: Конструкторът”

  1. Интересна тема с интересни въпроси, които много ми помогнаха!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.