Защо кожата на носорога е такава

Днес ще проверим кога миналото време е свършено и кога – несвършено. Ще ти бъде по-лесно, ако първо прочетеш приказката.
Чуй историята и отговори на въпросите във видеото.

Защо кожата на носорога е такава

Живееше едно време на един необитаем остров край брега на Червено море един Парс. Той носеше островърха шапка. Освен нея този Парс имаше само един нож и една малка печка за готвене като тази, която ти никога не трябва да пипаш.

Един ден този Парс взе брашно, стафиди, сливи, захар, вода и още други работи и си замеси един сладкиш, половин метър широк и цял метър висок. Това беше един истински Кулинарен шедьовър (тази дума е вълшебна) и той го сложи на печката и го остави да се пече, да се пече, докато сладкишът стана целият един такъв кафявичък и започна да издава много сърцераздирателна миризма. Но тъкмо Парсът отвори уста да го изяде, от напълно Необитаемата вътрешност на острова към брега се смъкна един Носорог с рог на носа, свински очи и лошо възпитание.

Той каза само: „Хъм!“, и бедният Парс остави сладкиша и се изкатери до върха на най-близката палма.

Носорогът катурна печката с носа си и сладкишът се изтърколи на пясъка. Той го промуши с рога си, изяде го и се отдалечи — като помахваше с опашката си.

Тогава нещастният Парс слезе от палмата, изправи катурнатата печка и издекламира следното древноиндийско стихотворение, което ти едва ли знаеш, тъй че аз ще имам щастието да ти го кажа пръв:

Който обича да хруска

сладкиш от чужда закуска,

голяма грешка допуска!

Навярно се досещаш, че приказката има продължение… иначе как ще разберем защо кожата на носорога е станала такава, каквато е? Ще го намериш в следващото упражнение!

Парс — това е нещо като персиец, но малко по-друго.

Откъсът е от едноименната приказка на Ръдиард Киплинг (How the Rhinoceros Got His Skin), 1966 г. Превод на български – Валери Петров, 1996 г., драматизация БНР за рубриките “Събуди ме с приказка” и “Време за приказка” 2010-2014 г. Източник: Грамофончето на Свилен Добрев. Илюстрациите са дело на Himmapaan, Luke Graber, Dickins, Rosie, Joven, John.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.